3 Haziran 2009 Çarşamba

uzun uzun Sanat Tarihi bölüm 2 (pompei)


pompei, şimdiki italyada bulunan ve şehrin finitosunu sağlayan venüz yanardağının eteklerine kurulmuş zamanının parisidir. pompei ahalisi, şehrin ticari konumu itibari ile fevkalade alım gücüne sahip, yediği önünde yemediği bulunmayan terbiyesiz kişilerdir.
o sıralar bu dingilleri dizginleyecek Allah korkusu veya kominist bi topluluk yoktur.
işte ençok kim sex yapacak, en güzel kimin evi gibi doyumsuzluğun sınırlarını zorlayan Zenginlik yarışı sanatıçının işine yarar.

evlerde resim, mozaik, rölyef olmayan duvar, heykel olmayan bahçe kalmaz. öyleki sanatçı ihraç eder şehir. sanatçılar farklılıklarını ortaya koymak için deliler gibi çalışırlar.

pompei şehri, pompei sanatı resim heykel için mihenk taşıdır. perspektif, mekan, gerçekçilikle resim sembolizmden sıyrılmıştır artık.

lakin; "1 kadın, 2 kadın olmadı komşumun körpe oğlunada kayıym" doyumsuzluğundaki pompei adamı kendisiyle birlikte pompei sanatınında kıyametini hazırlar.

not: pompei kelimesi "pompalamak" kelimesiyle akraba olabilirmi acaba. cümle içinde kullanalım "komşunun kızına pompei"

sonraki bölüm: leonardo, mikelanjelo, donetello, rafael. yani ninja kaplumbahalar.

4 yorum:

Sabah Olsa da Uyusak dedi ki...

işte türk eğitim sistemindeki eksiklik.

hem mizahi hem akılda kalıcı keşke okuldaki hocalarda böyle anlatsa işte o zaman dersler çekilir hale gelir hatta 3 yılda dünyaya hakim olur 5 yıl sonra da uzaya çıkarız o kadar yani...

hemen Nimet ÇUBUKÇU'ya dilekçe yazıyorum seninle iletişime geçsin...

harikaydı gecenin şu saatinde baya güldüm hea :p

Loreathan dedi ki...

Pompei-Pompa hmmm akılda kalıcı olmuş gerçekten:D

ilgiyeihtiyacımvarlan dedi ki...

tarih yanlış anlatılıyo be oğlum, pompei i bitiren paso çorapsız mermere taşa basmalarıydı, romatizma bitirdi koca pompeiyi!

Unknown dedi ki...

tarihin yanlis biliyosunuz diyen arkadasim asil kendi yanlis biliyo..Allah u teala ayette buyuruyorki gormedin mi haddi asanlarin basina gelenleri ALLAH o azginlari tasa cevirdi...pompei halkinin isi gucu sex ti hatta kendileri bile bunu duvardaki resimleriyle gelecek nesillere aktarmak istediler...ALLAH u teala o resimleri ibret olsun diye yok etmedi...akli olan ders alsin diye...rabbim hepimize onun yolunda gitmeyi nasip eylesin..